Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Életrajzok

2010.01.20Alan Rickman
( Persleus Piton)

Az Angliában élő ír család fiúgyermeke, Alan ( Teljes nevén: Alan Sidney Patrick Rickman ) 1946. február 21-én született Londonban. Már gyerekkorában érdekelte a színészet, gyakran fellépett az iskolai előadásokon. Érettségi után úgy döntött, hogy inkább grafikus lesz, ezért beiratkozott a Royal College of Artba, majd mégis a világot jelentő deszkák mellett döntött. 26 évesen elnyerte a Royal Academy of Dramatic Arts ösztöndíját; három évig tanult itt, s több színpadi alakítással hívta fel magára a figyelmet. A kedvező kritikák hatására a BBC is érdeklődni kezdett iránta.

Színpadi szerepei közül jelentős Csehov Sirálya, majd a Royal Shakespeare Company tagjaként emlékezetes alakítást nyújtott többek között az Ahogy tetszik, a Troilus és Cressida című darabokban. A Veszedelmes viszonyokkal fellépett Stratfordban, Londonban és New Yorkban - szerepéért Tony-díjra nevezték. Több televíziós szerep után akkor vált igazán ismertté, amikor a Drágán add az életed!-ben eljátszotta Hans Grubert, a galád német terroristát. A rosszfiúk általában nem örvendenek népszerűségnek, de Rickman hírnevét csak növelte ez az alakítás, mivel bölcsen, száraz humorral formálta meg a cseppet sem rokonszenves figurát.

Hollywood örömmel fogadta sztárjai közé, s 1991-ben az Evening Standard az év színészének választotta a következő három filmben nyújtott alakításáért: Robin Hood, a tolvajok fejedelme, amelyben a gonosz nottinghami seriffet játszotta - ezért a Brit Filmakadémia díját is megkapta -, Truly, Madly, Deeply - ezért a Brit Filmakadémia díjára jelölték -, és a Close My Eyes.
Rickman további jelöléseket is begyűjtött az Értelem és érzelem, illetve a Michael Collins című filmekért. Az előbbi Emma Thompson forgatókönyve alapján készült és Ang Lee rendezte. Rickman Brandon ezredest alakította, Marianne Dashwood, azaz Kate Winslet kérőjét. Az utóbbi moziban barátja, a szintén ír származású Liam Neeson alakította a címszerepet, Rickman Eamonn De Valerát formálta meg.

Az alacsony költségvetésű angol drámában, a Close My Eyes-ban olyan férfit játszott, akinek barátnője vérfertőző kapcsolatot folytat saját bátyjával, Tim Robbins politikai szatírájában, a Bob Robertsben kampánymenedzsert alakított.
A várva várt nagy kalandban felszabadultan komédiázott, mint egy utazó színtársulat tagja, majd A Raszputyin főszerepéért Emmy- és Golden Globe-díjat kapott.
1997-ben a Téli vendég című filmmel rendezőként is bemutatkozott, az alkotás három díjat is nyert a velencei filmfesztiválon.
Aztán megint egy lazább feladat következett: a Galaktitkos küldetés című sci-fiben egy brit Shakespeare színész által a tévésorozatban megformált, félig ember, félig földönkívüli lényt játszott.

A 2002 január végi magyar mozipremierben, a Fújd szárazra, édes című vígjátékban mesterfodrász és elhagyott férj egy személyben, akit sajnálni lehet, de a Harry Potter és a bölcsek kövében megint nem tagadja meg önmagát: az ellenszenves Piton professzort - azaz Severus Snape-t - alakítja.

Rickman nem tart attól, hogy beskatulyázzák a gonosz szerepébe, épen ellenkezőleg: kedveli az ilyen figurákat, mivel úgy véli, ezekben több lehetőség rejlik, mint a pozitív hősökben. Érdekli a kísérletezés is: 2000-ben a Play című, Beckett darabjait feldolgozó produkcióban szerepelt. A húszperces jelenetben három szereplő három urnában tartózkodva cseveg egymással és a közönséggel, a rendező Antony Minghella volt, a társalgókat pedig Alan Rickman, Juliet Stevenson és Kristin Scott-Thomas alakította.


Alan nemcsak a filmekben kedveli a színjátszást, hanem saját bevallása szerint a politikában is. Az angol munkáspárt tagja, élettársa 1977 óta a politikus Rima Horton, aki ezt a véleményt egyáltalán nem találja viccesnek...

Daniel Radcliffe
( Harry Potter)

Daniel Jacob Radcliffe 1989 július 23.-án született Alan Radcliffe (irodalmi ügynök) és Marcia Gresham (szereposztó) fiaként, London Fulham nevű városrészében. Kisfiúként kisebb iskolai darabokban kezdődött el pályafutása, és miután nem sikerült szerepet kapnia az Oliver Twist-ben, a fiatal Davidet játszotta Dickens másik klasszikusában, a David Copperfieldben (2000).

Hamarosan Mark Pendel szerepében tűnt fel a Panamai szabó (2001) című filmben, melyben a Geoffrey Rush és Jamie Lee Curtis által játszott szereplők filmbéli fiát alakította.

Nemsokára Danielt Chris Colombus rendező kiválasztotta Harry Potter szerepére a Harry Potter és a Bölcsek Köve (2001) című filmhez. Világhíres lett, és karrierjét folytatta a Harry Potter és a Titkok Kamrájában (2002).

2002 novemberében fantasztikus lehetőséget kapott, hogy színpadon szerepeljen, s a londoni West End-en debütált a The Play What I Wrote című színdarabban, amelyet Kenneth Branagh rendezett, és amelyben minden este más vendégszereplő tűnik fel.

Az Alfonso Cuarón által rendezett Harry Potter és az Azkabani Fogolyban (2004) megint ő alakította Harryt, csakúgy, mint a Mike Newell által fémjelzett Harry Potter és a Tűz Serlege (2005) című filmben. Nem sokkal utána befejezte a December Boys (2006) forgatását Adelaide-ben, Ausztráliában. A film négy árva fiú története, és Dan a legidősebbet játszotta közülük.

2006 februárjában visszatért Harry szerepébe a Harry Potter és a Főnix Rendjében, amelyet 2007 júliusában fognak bemutatni világszerte, egy héttel az utolsó Potter-könyv, a Harry Potter és a Deathly Hallows után.

Jelenleg Londonban, az Equus című pszichológiai drámában, színpadon játszik, alakítását a kritikusok és a közönség is kedvezően fogadta.

A My Boy Jack-ben fog feltűnni még idén, amiben Rudyard Kipling fiát alakítja.

2002-ben megkapta az Év Felfedezettje díjat a Variety Club Awards jóvoltából, azóta pedig számtalanszor jelölték a Legjobb Fiatal Színész díjára különféle események keretében.

Kedvenc filmje a fekete-fehér „Tizenkét dühös ember”, zenében pedig a rockzenét kedveli, különösen a Red Hot Chili Pepperst, sőt, ő maga is basszusgitározik szabadidejében. Sohasem olvassa el, amit róla vagy a filmjeiről írnak az újságok, és nem nézi vissza az interjúit sem.

A The Sun szerint Daniel a második leggazdagabb tinédzser Angliában, Harry herceg után, sőt, valószínűleg hamarosan le is körözi (vagy már lekörözte) a királyi sarjat.

Hírnevét és gazdagságát felhasználva jótékony célokra is bőven áldoz, és segíti munkájukat. 2006-ban például ő vásárolta meg a jótékonysági árverésre bocsátott Black-családfát, amelyet maga az írónő, J.K. Rowling ajánlott fel.

Kedvenc színészei között tartja számon Alan Rickmant, Gary Oldmant, Ralph Fiennest, és szerencsésnek érzi magát, amiért nagy nevű angol színészekkel játszhatott együtt (Richard Harris, Michael Gambon, Julie Walters, Jason Isaacs, David Thewlis, a teljesség igénye nélkül).
Emma Watson
(Hermione Granger)

Életrajza


Teljes neve: Emma Charlotte Duerre Watson

Született: 1990. április 15-én született az angliai Oxfordshire-ban; habár életének első 5 évében Franciaországban élt.

Mielőtt megkapta a Harry Potter filmben Hermione Granger szerepét, Emma csak iskolai darabokban lépett fel.("Arthur: A Korai Évek", "A Fecske és a Herceg", "A Boldog Herceg", és "Alice Csodaországban") Még hétévesen megnyerte az iskola szavalóversenyét (a Daisy Pratt Költészeti Verseny), de sosem színészkedett hivatásosan. Amikor Emma Hermione szerepére jelentkezett, szó szerint több ezer színésznővel kellett megküzdenie, sokuknak sokkal több tapasztalata volt, mint neki, azonban számos meghallgatással később, ő kapta meg a szerepet.

Az Azkabani fogoly 2004 júniusi premierje után Emma Watson lett a Lycos Top 50 szerint a legnépszerűbb "Potter Sztár" - Ö volt a nyolcadik legkeresettebb az összesített listán. Egy másik figyelemre méltó elismerés: a Harry Potter filmekben nyújtott nagyszerű alakításának eredményeként, számos díjat nyert.

Harry Potter világától távol, Emma szeret hokizni, és szereti a szervezett vitákat. Habár Hermioneként barna a haja, a természetes hajszíne szőke. Amikor nem Harry Potter filmet forgat, szeret a barátaival lenni és vásárolgatni. Emmának van egy öccse, Alex, aki 3 évvel fiatalabb, nála; a szülei (Chris és Jaqueline) mindketten ügyvédek és már nem élnek együtt. Emmának van két cicája, Bubbles és Domino - bár Domino valójában a testvére macskája.

Most, hogy van már tapasztalata a filmes munkában, Emma szeretne más szerepet is eljátszani. Egy interjúban nyilatkozta: "Szeretnék eljátszani egy amerikai középiskolás lányt, valamit, ami teljesen más. Minden karaktert, minden nézőpontot szeretnék kipróbálni, de valószínűleg egy darabig még Hermionét fogom alakítani."

Amikor nem filmez, akkor a Headington iskolába jár, ahol rajzot, történelmet és irodalmat tanul. A kedvenc filmei közé tartozik a Gladiátor, Büszkeség és Balítélet, Grease, Shrek, és az Ocean's 11. A kedvenc színészei: Julia Roberts, Brad Pitt, Renee Zellwegger, John Cleese.

Egyik beceneve a "One Take Watson" lett ("Elsőre Watson"), amit azért kapott, mert sokszor elsőre sikerül tökéletesen eljátszania az egész jelenetet. Ez is bizonyítja, hogy tehetséges és nagyszerű színésznő.


Rupert Grinnt
(Ron Weasley)

Rupert Alexander Lloyd Grint 1988. augusztus 24-én született. Ő alakítja a Harry Potter filmváltozatának egyik vöröshajú Weasley-ét, Ron-t.

Watton-at-Stone-ban született, négy fiatalabb testvére van. Apja, Nigel Grint szuvenírkereskedő, korábban autóversenyző volt. Anyja, Jo Parsons háztartásbeli. Öccse James, hugai: Georgina, Samantha és Charlotte. Mielőtt a Harry Potter filmekben feltűnt a vásznon csak iskolai darabokban és a helyi színjátszó csoportban (Top Hat Stage School) játszott. Kisgyerekként halat játszott egy Noah's Ark adaptációban. Többek között a Rooster nevű gengsztert alakította az Annie című produkcióban, Rumplestiltskint a Grimm Tales című előadásban, de szerepelt a Peter Pan egyik színpadi változatában is.

Harry Potter-rajongóként szeretett volna szerepet kapni a megfilmesítésben. Bemutatkozásként egy videót küldött magáról, amiben saját drámatanárának öltözve arról rappelt,hogy mennyire szeretné a szerepet. Az első film (Harry Potter és a Bölcsek köve) után 2002-ben Alan A. Allen szerepét kapta a Thunderpants című angol vígjátékban. 2002, 2004, 2005 és 2007 hozták a további Harry Potter részeket (Harry Potter és a Titkok kamrája, Harry Potter és az Azkabani fogoly, Harry Potter és a Tűz Serlege, Harry Potter és a Főnix Rendje). A Mrs. Weasley-t alakító Julie Waltersszel együtt szerepelt a 2006 nyarán bemutatott Driving Lessonsban.

A BBC 4 számára készült Baggy Trousers hangjátéksorozatban Nigel Molesworth hangját kölcsönözte. Pán Péter volt egy BBC-műsorban.

2004 júliusában a Richard Hale Schoolban tette le GCSE vizsgáit. Szabadidejében szívesen közlekedik egykerekű biciklijén, rajzol és golfozik. Ron Weasley-hez hasonlóan fél a pókoktól.
Hobbija: biciklizés,focizás,rajzolás,biliárdozás,úszás,golfozás és persze az alvás:D


Jelölt – British Critics Circle for Best Newcomer
Díjazott – Satellite Award for Outstanding New Talent
Jelölt – Empire Award for Best Debut
Díjazott – Young Artist Award for Most Promising Newcomer
Jelölt – Young Artist Award for Best Ensemble in a Feature Film
Jelölt – Phoenix Film Critics Society Award for Best Acting Ensemble
Jelölt – MTV Movie Awards for Best On-Screen Team
Díjazott – UK Hottie of the Year for Hottest Hottie

Gary Oldman
( Sirius Black)

Gary Oldman 1958. március 21-én született Londonban.
Színészi diplomáját 1979-ben szerezte a Rose Bruford Drama College ösztöndíjasként. Számos színpadi szerepet játszott, 1985-ben a Brit Színházi Szövetség az év színészének is választotta.

Első filmszerepét 1982-ben kapta, de az áttörést az 1986-os Sid és Nancy hozta meg számára, amelyben a Sex Pistols öntörvényű basszusgitárosát, Sid Vicioust személyesítette meg. Ettől kezdve főként különös, excentrikus figurákat játszott: volt Drakula, Ludwig van Beethoven, Lee Harvey Oswald, Poncius Pilátus sőt ördög is. Híressé vált arról, hogy nagyszerűen vált a különböző akcentusok között és hogy nagyon hihetően játsza el a pszichotikus vagy őrült személyeket.

Háromszor nősült, Lesley Manville 1987-1990, Uma Thurman 1990-1992, Donya Fiorentino 1997-2001 között volt a felesége. Házasságaiból három gyermeke született: kettő Donya Fiorentinotól (Gulliver Flynn Oldman, Charlie John) és egy Lesley Manvilletől (Alfie Oldman).

A Harry Potter filmekben Harry keresztapját, Sirius Black-et alakítja.

David Thewlis
( Remus Lupin)

1963. március 20-án, David Wheeler néven látta meg a napvilágot az észak-angliai Blackpoolban, egy játékbolt-tulajdonos második gyermekeként.
Középiskolás korában zenésznek készült, egy Door 66 névre hallgató zenekarban énekelt és gitározott, amivel Blackpool és Manchester kocsmáiban léptek fel. Amikor a zenekar két tagja szerencsét akart próbálni Londonban, és jelentkeztek a Guildhall School of Music and Drama nevű intézménybe, David csak azért, hogy ne essen szét a banda, szintén felvételizett a színiiskolába.


Pályafutását színházi színészként kezdte, valamint kisebb-nagyobb szerepeket kapott különböző tévés produkciókban. Egy meghallgatáson fedezte fel magának Mike Leigh rendező is, akivel először a The Short and Curlies című rövidfilmen dolgozott együtt, majd legnagyobb sikerét is Leigh 1993-ban bemutatott filmjében, a Mezítelenülben aratta. A zaklatott antihős megformálása miatt figyeltek fel rá a filmes világban, és ez indította el igazán karrierjét, alakítása számos díjat kapott, köztük a Cannes-i filmfesztiválon a legjobb színésznek járó elismerést.


A Mezítelenül sikere után számtalan felkérést kapott és a legkülönbözőbb (jó és rossz) filmekben vállalt szerepet, játszott nagy költségvetésű hollywoodi produkciókban (Hét év Tibetben, Dr. Moreau szigete, Mennyei királyság), európai művészfilmekben (Teljes napfogyatkozás, Ostrom), független alkotásokban (Divorcing Jack, Fej, vagy írás), valamint számos gyerek- és ifjúsági filmben (Sárkányszív, Fekete szépség). A világméretű ismertséget és jelentős rajongótábort a Harry Potter filmek Lupin professzoraként vívta ki magának.


Jelenleg két filmjének bemutatóját várhatjuk, egyrészt Paul Auster saját regényéből rendezett filmjének főhősét alakítja (The inner life of Martin Frost), másrészt a Budapesten forgatott The Boy in the Striped Pyjamas-t (A csíkos pizsamás fiú), amely John Boyne holokausztról írt gyerekkönyvének adaptációja.

A színészkedés mellett más területeken is kipróbálta magát. 1995-ben Hello, hello, hello címmel készített rövidfilmet, amit a BAFTA rövidfilmes kategóriájában díjra is jelöltek. 2002-ben forgatta a saját forgatókönyvéből és főszereplésével a Cheeky-t, amit sajnos végül nem mutattak be szélesebb körben.


Más művészeti ágak is vonzzák, írt verseket, történeteket, forgatókönyvet, a modern művészvilágban játszódó, A néhai Hector Kipling című regénye 2007 szeptemberében jelent meg.

1992-ben feleségül vette Sarah Sugarman színész-rendezőt, de hamar elváltak. 2001 óta Anna Friel színésznő a partnere, 2005. július 9-én született meg kislányuk, Gracie.

Tom Felton
( Draco Malfoy)

Tom 1987. szeptember 22-én látta meg a napvilágot. Szüleivel és három bátyjával él együtt. 8 éves kora óta színészkedik, tehetséges az éneklésben is. A Harry Potter filmekben alakított Draco Malfoy szerepe tette híressé világszerte. Igazi sportos alkat, szeret focizni, úszni, teniszezni, jégkorizni és kosarazni. Rengeteget horgászik, a legnagyobb hal, amit kifogott, 16,88 kg-t nyomott. Tom halászattal és halászati jogokkal foglalkozó egyetemre szeretne menni Southamptonben. Az USA-t tartja a legideálisabb helynek, ha nyaralásról van szó. Karrierje akkor kezdődött mikor egy reklám kampányt szerepet nyert meg több, mint 400 jelentkező közül. Az igazán nagy hírnevet a Harry Potter filmekben alakított Draco Malfoy szerep hozta meg. Ezután több szerapet is kapott filmekben és sorozatokban egyaránt. Tom arra a kérdésre, hogy ha választhatná kinek a szerepét játszaná el a Harry Potter-ben, Lucius Malfoyt vagy esetleg Voldemortot választaná.
Tom kedvenc állata a tigris és imádja a BMW-ket. Két éve van barátnője, akit Melissa-nak hívnak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

blah@blah.eu

(egy bahhh, 2012.06.26 17:59)

Nekem is nagy barátom a WIKIPÉDIA!!!
Szánalom... -.-""

nem mondom meg

(krisz, 2012.01.07 12:08)

már jan. 2012 és még most sem
jesszus
-,-""

...

(..., 2011.07.14 14:17)

Frissítés????? Karácsonyi üdvözlés????
Most kolyoman JÚLIUS VAN EMBEREK!!!!!