Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Rokszfort

2009.11.28

 

 

 

Gryffindor - Griffendél

Házvezető: Minerva McGalagony prof.

Alapító: Griffendél Godrik

Színek: Arany,Piros

Állat:Oroszlán

Kísértet:Félig Fej Nélküli Nick

Tulajdonságok:Bátorság,hősiesség,kalandvágyás

 

Hufflepuff - Hugrabug

Házvezető: Pomona Bimba

Alapító: Hugarbug Helga

Színek: Sárga,Fekete

Állat: Borz

Kísértet: Pufók Fráter

Tulajdonságok: Kedvesség,szelídség

Ravenclaw - Hollóhát

Házvezető: Filius Flitwick

Alapító: Hollóháti Helga

Színek: Bronz,Kék

Állat: Sas

Kísértet: Hollóháti Heléna/Szürke Hölgy

Tulajdonságok: Eszesség,tanulás szeretése

 

Slytherin - Mardekár

Házvezető:Perselus Piton/Severus Snape,Horatius Lumpsluck

Alapító: Mardekár Malazár

Színek: Ezüst,Smaragdzöld

Állat: Kígyó

Kísértet: Véres Báró

Tulajdonságok: Ravasz,sunyi,alattomos

 

A Roxfort:

 

A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola (Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry) J.K. Rowling regénysorozatának, a Harry Potternek fő helyszíne. Ennek az intézménynek tanulója Harry Potter és két legjobb barátja, Hermione Granger és Ronald Weasley.

Igazgató(nő)k:

 • Dilys Derwent (1741-1768)
 • Everard Proudfoot (?-?)
 • Dexter Fortecue (1800?-1800?)
 • Phineas Nigellus Black (18/900? ? ?)
 • Armando Dippet (1900?-1956)
 • Albus Dumbledore (1956-1997)
 • Perselus Piton (1997-1998)
 • Minerva McGalagony (1998)

A Harry Potter-könyvekben Roxfortot az Egyesült Királyság egyetlen jelentős varázslóiskolájaként ismerhetjük meg, amely a mágikus képességekkel rendelkező tanulókból nevel képzett boszorkányokat és varázslókat. Roxfort intézményét nem taglalják bőségesen a könyvek, de ismert, hogy egy koedukált, középiskolának megfelelő szintű, bentlakásos iskola, amelynek diákjai 11-18 évesek, létszáma pedig 600 körülire tehető.

Néhány további varázslóiskolát is megismerhetünk név szerint a Harry Potter könyvekből: a Beauxbatons Mágusakadémia Franciaországban található, míg a Durmstrang Mágusintézet Közép- vagy Kelet-Európa északi részén. Egy másik lehetséges iskola a Szálemi Boszorkányintézet, amely talán Észak-Amerikában található. Ezt az intézményt néhány középkori boszorkánnyal kapcsolatban említik a Harry Potter és a Tűz Serlegében, de J.K. Rowling nem erősítette meg, hogy ez valóban egy egyesült államokbeli iskola lenne. Szintén a Tűz Serlegében említést tesznek egy brazil iskoláról.

A mágia távoktatása is létező intézmény. Ezt a tanulási módot választotta például Argus Frics, amit Harry másodéves korában véletlenül derít ki: a gondnok a mágia alapjait próbálta egy Villámvarázs nevű levelező-tanfolyam keretében elsajátítani.

Az iskola vezetése az igazgató feladata, ebben segíti az igazgatóhelyettes. Az igazgató egy tizenkét tagú felügyelőbizottságnak felelős.

Az iskola finanszírozási módja nem derül ki a könyvekből; nincs rá utalás, hogy a diákok tandíjat fizetnének. A hatodik kötetben említést tesz a szerző egy könyvekből és felszerelésekből álló állományról, amelyet a rászorultak vehetnek igénybe.

 

Roxfortban létezik egy mágikus penna, amely nyomon követi a mágikus képességekkel rendelkező gyermekek születését, nevüket pedig bejegyzi egy nagy pergamenlapokból fűzött könyvbe. A nyári szünet alatt egy tanár (az eddigi könyvekben McGalagony professzor) felcsapja a nagy regisztert, és kiküldi a leveleket azon gyerekeknek, akik augusztus 31-ig betöltik a tizenegy éves életkort. A felvételi vagy elutasítási értesítőnek július 31-ig kell megérkeznie. A felvételi értesítő tartalmazza a

szükséges felszerelések listáját, mint tankönyvek, egyenruha és további kellékek, amelyeket a tanuló a tanév során használni fog. A leendő diák megvásárol minden szükséges felszerelést. A bevásárlókörutat a nebulók legtöbbször az Abszol úton ejtik meg, amely egy titkos utca a londoni Charing Cross közelében. Azok a diákok, akik nem tudják finanszírozni a szükséges kellékeket, támogatást kapnak az iskolától (ahogy például ez a fiatal Tom Denem esetében is történt).

A mugli (vagyis varázstalan) születésű boszorkányok és varázslók, akik nincsenek képességeik tudatában, vagy a varázsvilág létezése ismeretlen számukra, személyesen egy varázslótól vehetik át levelüket, ily módon a szülők első kézből értesülhetnek a varázstársadalom létezéséről, és egyszerűen meggyőzhetők, hogy mindez nem tréfa.

Minden egyes diák vihet magával egy baglyot, békát vagy macskát. A legtöbb tanuló baglyot választ kisállatnak, mert a baglyok a mágikus világ postásai.

A tanév szeptember 1-jén kezdődik.

Akárcsak a többi tanulót, az elsőéveseket is a Roxfort Expressz szállítja a londoni King's Cross Pályaudvar 9 és 3/4. vágányáról Roxmorts állomásig. Az elsőévesek a tó felől közelítik meg a kastélyt. Megbűvölt csónakokkal hajóznak át a tavon a roxforti kulcs- és háztájőrző kíséretében. A felsőbbéves tanulók thesztrálok által húzott fiákerekben érkeznek az évnyitóra.

Miután az elsőévesek megérkeznek a kastélyba, először egy nagyon fontos ceremónián, a besoroláson kell átesniük. Roxfort minden tanulója tagja a négy iskolai ház valamelyikének. A házak az iskolaalapítók nevét viselik. Ahogy McGalagony professzor mondja a Bölcsek Kövében:

 

A beosztás igen fontos ceremónia, mivel a Roxfortban töltött évek alatt gyakorlatilag a ház lesz a családjuk. Az órákon a ház többi tanulójával együtt vesznek részt, a ház hálótermeiben alszanak, és a ház klubhelyiségében töltik a szabadidejüket.
? J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve, Animus kiadó, Második kiadás (2002), 109?110.

Az igazgatóhelyettes rövid üdvözlete után a tanulók felsorakoznak, és ábécésorrendben minden elsőéves leül a nagyteremben a diáksággal szemben elhelyezett székre. Itt történik a tényleges besorolás, ami a Teszlek Süveg feladata. Egyes években a besorolás előtt a Süveg saját szónoklatot is tart az egybegyűlteknek. Az adott diák tulajdonságainak, lelki beállítottságának, törekvéseinek és eszének megfelelően egyesével minden felsorakozottat beoszt egy házba. Miután meghozta döntését, elkiáltja a választott ház nevét, és a kisdiák elfoglalja a helyét a választott ház asztalánál.

Házak 

Ahogy az angol nyelvű országok sok iskolája, a Roxfort is úgynevezett házrendszerben működik. A Roxfort minden tanulója tagja a négy iskolai ház valamelyikének, amelyek az őket alapító boszorkányról vagy varázslóról vannak elnevezve. Mivel a tanulók jóformán teljes idejüket az azonos házban lévő diákokkal töltik, ez a rendszer meghatározó része a roxforti mindennapoknak.

 • Griffendél - Griffendél Godrik
 • Hugrabug - Hugrabug Helga
 • Hollóhát - Hollóháti Hedvig
 • Mardekár - Mardekár Malazár

Az iskola minden házának van egy vezetőtanára, akinek egyfajta vezetői és fegyelmezési feladata van saját házának diákjai fölött.

 • Griffendél - Minerva McGalagony
 • Hugrabug - Pomona Bimba
 • Hollóhát - Filius Flitwick
 • Mardekár - 1-6. Perselus Piton 7- Horatius Lumpsluck

Ugyancsak minden háznak van egy kísértete:

 • Griffendél - Félig Fejnélküli Nick /Sir Nicholas de Mimsy-Porpington/
 • Hugrabug - Pufók Fráter
 • Hollóhát - Szürke Hölgy /Hollóháti Heléna/

 

Mardekár - Véres Báró

A tanév folyamán a házak pontokat gyűjtenek. Ösztönzésképpen vagy büntetésként, minden tanuló eredménye vagy mulasztása (akár tanumányi, akár fegyelmi célból) pluszpontok megítélését vagy pontok levonását vonhatja maga után. A pontok pillanatnyi állását a bejárati csarnokban elhelyezett elvarázsolt homokórák jelölik. Minden egyes jutalom- vagy büntetőpontért egy a ház színeinek megfelelő drágakő (piros rubinok a Griffendélnél, kék zafír a Hollóhátnál, sárga topáz a Hugrabugnál, és zöld smaragd a Mardekárnál) emelkedik vissza a felső tárolóba, vagy hullik alá a megfelelő homokórában. A tanév végén összesítik a pontokat, és a legtöbbet összegyűjtő ház elnyeri a Házkupát.

Pontok adományozását vagy levonását mágikus úton észleli a megfelelő homokóra, és ennek arányában megváltozik az alsó tartály drágaköveinek száma. A pontok levonására felhatalmazott személynek hangosan ki kell mondania, hogy hány pontot kíván melyik háznak adni, illetve melyiktől levonni, különben a varázs nem működik. Például amikor Montague, mint a Főinspektori Különítmény tagja megpróbált Fred és George Weasleytől pontokat levonni, az ikreknek sikerült őt bezárniuk a volt-nincs szekrénybe, mielőtt kimondhatta volna a szavakat, ezért a pontok megmaradtak.

A különböző cselekedetekhez nem tartoznak meghatározott számú pontok; a plusz- vagy mínuszpontok számát a tanár dönti el helyben, és van, hogy nagyon különbözőképpen ítél két tanár. Az első kötetben például Hermionét öt pontra büntetik (kérése szerint), mert életét kockáztatta egy troll-lal folytatott harcban, amíg később Harryt, Hermionét, Ront (és Draco Malfoyt is, aki beárulta őket) 50 pontra büntették, csupán mert éjjel hálókörletükön kívül tartózkodtak. A házak kviddicseredményeikkel is pontokat szereznek, akárcsak Harry harmadik évében.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

:\

(Ophelia Daunger, 2011.07.02 13:44)

Ügyes lopás a wikipédiáról!